Slovenski zajtrk v VDC Polž enota Mravlja Lenart

by Razvojna agencija
Ogledov: 652

ZajtrkVDC2019 2

Tudi letos smo v Sloveniji obeležili dan slovenske hrane, ki vsako leto poteka tretji petek v mesecu novembru. Tako je 15. 11. 2019 v organizaciji Društva za razvoj podeželje Ovtar Slovenskih goric v okviru dneva slovenske hrane v VDC Polž Maribor, enota Mravlja Lenart potekal tradicionalni slovenski zajtrk. Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk se izvaja z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Javnosti se predstavlja pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbuja k pravilni in zdravi prehrani. Ozavešča se o pomenu živilsko-predelovalne industrije, posebna pozornost pa je namenjena pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja.


K temu teži tudi Društvo za razvoj podeželja Ovtar Slovenskih goric, ki želi z Ovtarjevo ponudbo iz Slovenskih goric vzpodbujati nakup izdelkov in pridelkov neposredno na okoliških kmetijah. Tudi letos smo se odločili za sodelovanje z VDC Polž Maribor, enoto Mravlja Lenart, v katero je vključenih 46 uporabnikov iz celotne Upravne enote Lenart. Za zajtrk smo skupaj z varovanci, uslužbenci in prostovoljci uživali živila, kot so kruh, maslo, med, jabolčni sok in jabolka – vse lokalnega izvora. Dobrote so prispevali: Družina Senekovič iz Lenarta, Čebelarstvo Kapl iz Svete Ane in Zadruga Dobrina iz Jurovskega Dola. Vsem se iskreno zahvaljujemo za pomoč in sodelovanje. Ob koncu pa smo kot vsako leto skupaj ob zvokih harmonike zapeli znano Slakovo melodijo Čebelar.

ZajtrkVDC2019 1
Naj dan slovenske hrane, postane prav vsak dan. To je priložnost, ko se zahvalimo domačim pridelovalcem in predelovalcem in uživamo domačo hrano ter se pogovarjamo o pomenu lokalne trajnostne oskrbe.

Milena Grabušnik