Bili smo v Zgornji Savinjski dolini

by Razvojna agencija
Ogledov: 666

Društvo za razvoj podeželja Ovtar Slovenskih goric je v sodelovanju s Turistično agencijo LEZE za člane društva in simpatizerje 4. junija 2019 organiziral strokovno ekskurzijo in oglede dobrih praks v Zgornjo Savinjsko dolino. Tokrat je bil avtobus poln in udeleženci so se veselili novih spoznanj, izmenjave izkušenj in medsebojnega druženja.

Naš prvi postanek je bil v Mozirju, kjer se nam je pridružila ga. Ivanka Orešnik iz LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, ki nas je spremljala cel dan in nam pokazala primere dobrih praks. Najprej smo si ogledali novo zgrajen energetsko varčen TIC Mozirje, katerega izgradnja je bila sofinancirana s sredstvi CLLD in se seznanili z vizijo turizma ter novo blagovno znamko na področju turizma. Sprejela nas Jasmina Roter Jager, ki z veliko entuziazma vodi na novo vzpostavljen TIC in stavi na dobro sodelovanje med vsemi turističnimi akterji.

 Webp.net resizeimage

Pot nas je naprej vodila do Bohačevega toplarja v Nazarjah. V prostorih kmečke tržnice smo degustirali domače dobrote in spoznali zgornjesavinjski želodec, ki je zaščiten z geografskim poreklom. Tukaj je bil tudi čas za skupinsko fotografijo.

Webp.net resizeimage 1

Naš naslednji postanek je bil v Gornjem Gradu, kjer smo si ogledali mogočno cerkev Sv. Mohorja in Fortunata. Katedrala v Gornjem Gradu je po prostornini največja cerkev in največja baročna stavba v Sloveniji. V 18. stoletju jo je dal postaviti škof Ernest Attems. Cerkev je zasnovana na tlorisu latinskega križa. Glavno fasado v vrhnjem delu krasijo kamniti kipi sv. Miklavža, Krščanske Ljubezni, Vere in Upanja, delo Jožefa Strauba iz leta 1755. V prečni ladji in prvem paru kapel visijo dragocene slike Martina Johanna Kremser-Schmidta iz leta 1773 - 75: Rojstvo, Zadnja večerja, Vstajenje in Vnebohod. Domači župnik Ivan Šumljak nam je na slikovit način predstavil tudi kulise Božjega groba in novo opremo v zakristiji cerkve ter nas prijetno pogostil.

Webp.net resizeimage 2

Nadaljevali smo z ogledom zeliščnega vrta, ki je v neposredni bližini cerkve. Mladi zeliščarki Amanda in Maja sta začeli pred dvema letoma ustvarjati svojo zeliščno zgodbo. V zeliščarni sta pripovedovali zanimive zeliščne zgodbe, mi pa smo okušali BABA ČAJ.

Webp.net resizeimage 4

Webp.net resizeimage 3

Sledil je ogled skakalnic na Ljubnem ob Savinji. Predstavnik Smučarsko skakalnega kluba Ljubno ob Savinji BTC nam je predstavil zgodovino smučarskih skokov in načrte za prihodnost. Skoki na Ljubnem ob Savinji imajo dolgoletno tradicijo, saj so se prvi poskusi skokov na Ljubnem zgodili že pred drugo svetovno vojno. Od leta 2006 so se na Ljubnem izvajale tekme celinskega pokala v smučarskih skokih za ženske, od leta 2012 pa svetovni pokal. Ob vznožju skakalnice, kjer potekajo tekme za svetovni pokal, se nam je pridružil tudi župan občine Ljubno in predsednik LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, g. Franjo Naraločnik.

Webp.net resizeimage 5

Naš zadnji postanek je bil ob reki Savinji, kjer smo ob poslušanja Marka spoznavali vodne zgodbe o reki Savinji in zmaju lintvarju ter se preizkusili v zabavnem ribolovu. Svoje izdelke iz filca so na ogled postavile članice Društva Bicka iz Solčavskega. Na koncu smo si v restavraciji Šport centra Prodnik privoščili pozno kosilo in se okrepčali z domačimi dobrotami, odlično telečjo obaro, gobovo juho z ajdovimi žganci in ajdnekom.

Webp.net resizeimage 6

Sončen dan smo preživeli na zanimiv način in v družbi pristnih ljudi, okušali smo tradicionalno kulinariko ter uživali v biserih narave in kulturne dediščine.

 

Zapisala: Milena Grabušnik

Foto: Franc Fras