Ogled dobrih praks na Madeiri

Strokovno usposabljanje z ogledom dobrih paks na Madeiri

V organizaciji Društva za razvoj slovenskega podeželja (DRSP) smo se predstavniki slovenskih LAS udeležili strokovnega usposabljanja z ogledom primerov dobrih praks na Madeiri. Strokovni program, ki ga je pripravila Adrama - združenje za razvoj samostojne regije Madeira in vodilni partner LAS Adrama, je vključeval predstavitev rezultatov izvajanja programa LEADER na Madeiri s predstavitvijo dobrih praks in bilateralnimi srečanji.

V štirih dneh (10. - 15. november) smo si ogledali številne primere dobrih praks, med drugim tudi Tematski park Madeira območje Santana; Estação elevatória do Lombo do Urzal– sistem upravljanja z vodo za pitje in vodo za namakanje v kmetijstvu (sofinancirano z EU sredstvi); Projekt Terra Bona; Turizem na podeželju - Crescer Sem Risco - medgeneracijski center, São Vicente; Projekt Zootechnical Station (sofinancirano s sredstvi LEADER/CLLD); Centra Calheta Mariculture – tehnična in znanstvena podpora morski ribogojni industriji; Muzej Calheta Mill – muzej sladkornega trsa; Muzej Banana - umetniške instalacije na področjih zgodovine, prevoza, prihodnosti in prehranske vloge madeirske banane (sofinancirano s sredstvi LEADER/CLLD) idr.

Madeira6

Osrednji dogodek usposabljanja je bil strokovni posvet z upravljalci programa LEADER/CLLD in predstavniki obeh LAS na Madeiri, ki so predstavili rezultate izvajanja programa LEADER in različne dobre prakse. Dr. Marco Caldeira, Regionalni direktorat za kmetijstvo, je poudaril pomen programa za kmetijstvo in trajnostni razvoj na otoku Madeira, regionalni vodja PEPAC, inž. Jao Avelino G. Baptista pa je podrobneje predstavil ukrepe. Mojca Metličar in Greta Elizabeta Černilogar, podpredsednici društva DRSP, sta orisali pristop izvajanja programa v Sloveniji in vlogo DRSP pri njegovem izvajanju. G. Henrique Silva, Adrama, in predstavnik LAS ACAPORAMA sta predstavila projekte na področju turizma in upravljanja z vodo. Predstavljeni so bili tudi projekti, ki se nanašajo na lokalno gastronomijo v čudovitem goratem okolju.

Nekatere izkušnje, ki smo jih pridobili na usposabljanju, bi lahko prenesli v naše delo pri razvoju podeželja in delili nove ideje ter spoznanja s partnerji naše lokalne skupnosti.

Zapisal: Andrej Kocbek

Madeira5

IMG 1639