Upravni odbor LAS Ovtar potrdil štiri operacije sodelovanja LAS

Upravni odbor LAS Ovtar potrdil štiri operacije sodelovanja LAS

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je 26. 11. 2021 objavilo 6. javni razpis za podukrep 19.3 Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine. Razpisanih je 4.188.000,00 EUR iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Rok za prijavo se je iztekel 14. 2. 2022.

Na razpis se lahko prijavijo LAS-i, ki se za namen izvajanja operacije med seboj pogodbeno povežejo. Kot upravičenci v operacijah pa lahko znotraj posameznih LAS nastopajo partnerji projektnega partnerstva LAS. LAS Ovtar Slovenskih goric je prejel več pobud za vključitev v projektne sodelovanja in se odločili pristopiti k štirim, pri katerih so bile vsebine skladne z našo Strategijo lokalnega razvoja 2014-2020. Poudarek je na prispevku k doseganju strategije »Od vil do vilic« za pravičen, zdrav in okolju prijazen prehranski sistem.

Upravni odbor LAS Ovtar Slovenskih goric je na svoji 14. korespondenčni seji 11.2. 2022 potrdil štiri operacije sodelovanja LAS:

a. EKO-EDINSTVENO

Povezalo se je 7 LAS iz Slovenije, v okviru LAS Ovtar pa z aktivnostmi sodelujeta  partnerja Zadruga Dobrina in Eko kmetija Lenič Irena.  Cilji operacije so: večja prepoznavnost lokalne ponudbe ekološke hrane – Zadruga Dobrina pridobi nov prostor za pakiranje in trženje v centru Lenarta; ohranjanje, pridelava, shranjevanje in uporaba semen avtohtonih sort za pridelavo; organizacija in izvedba promocijskih dogodkov in sejmov.  Nabavila se bo embalaža iz recikliranega materiala za produkte znotraj Ovtarjeve mreže  ter avtomobil s hibridnim sistemom, ki znižuje raven emisij CO2 in porabi manj goriva.

b. MANJ JE VEČ

Partnerjev je 5 LAS iz Slovenije  in 1 LAG iz Irske. V okviru LAS Ovtar pa z aktivnostmi sodelujejo še: KGZS ZAVOD PTUJ, Žipo, d.o.o., Zadruga Dobrina z.o.o., so.p. in Ekološka kmetija Renato Kocbek. Operacija naslavlja več nivojev skrbi za okolje, varovanja okolja, zmanjševanja in ponovne rabe plastičnih odpadkov, prilagoditve kmetijstva podnebnim spremembam, zagotavljanje trajnostne proizvodnje hrane, prehranske varnosti, trajnostne predelave hrane in trajnostne porabe hrane, zmanjšanje količine zavržene hrane. Predvideva tako neposredne vplive na zmanjšanje odpadkov, njihovo reciklažo, zmanjšanje odpadne hrane in ostankov hrane, izboljšanje strukture tal, in prenos znanja na območju partnerstva, ter aktivnega vključevanja ranljivih skupin. Nabavila se bo oprema za ekološko kmetovanje (česalo) in avtomatski vzorčevalnik tal ter povratna embalaža za kratke dobavne verige.

c. E&EKO Z ROKO V ROKI

V partnerstvo je povezano 8 LAS iz Slovenije in 1 LAG iz Srbije. Poleg LAS Ovtar kot partnerja sodelujeta še Domačija Firbas in Občina Duplek. Operacija nagovarja vključevanje ekološke lokalne ponudbe v obliki eko culic v športno rekreativno ponudbo in ponudbo na javnih prireditvah. Namen operacije je raziskati in razviti ustrezen paket eko cule, s poudarkom na prehranski vrednosti in kvaliteti izbranih sestavni eko cule. Sestavine bodo izključno iz bogate lokalne ponudbe območja. V operaciji dopolnjujemo in nadgrajujemo tudi obstoječo infrastrukturo za še boljši razvoj rekreacijskega turizma z bogato lokalno ponudbo (kolesarnica, električna kolesa, oprema za okrepčilno postajo za kolesarje). Prav tako se bo nadgradila aplikacija in rezervacijski sistem, ki omogoča brez oseben prevzem koles in njihovo vračilo ter izvedla študijska tura z ogledom primerov dobrih praks v Srbji.

d. VINO ŠEPETA HRANI

Partnerji je 6 LAS iz Slovenije  in 1 LAG iz Bolgarije. V okviru LAS Ovtar pa z aktivnostmi sodelujejo še: EKO Kmetija Šumenjak, EKO Kmetija Gumze, Občina Lenart in KGZS Zavod Ptuj. Rdeča nit operacije je krepitev povezav med vinogradniki in vinarji ter krepitev zavedanja o pomenu vina v gastronomiji med potrošniki – povezovanje v proizvodno-potrošniško verigo. Nabavila se bo različna oprema za izvedbo dogodkov za društva na območju LAS: hladilna omara, ledomat, parilec za sterilizacijo vinogradniške opreme, sodi itd. Za vinogradnike bodo izvedena različna izobraževanja: sommelier ljubitelj – kvalificirane osebe za izvedbo degustacij na višjem nivoju, predstavitev vina in izvedba degustacije v nemškem jeziku ter priprava degustacijskega menija za ponudnike. Prav tako bodo izvedeni številni vinsko-kulinarični dogodki na območju LAS (festivali vin, dnevi odprtih vrat,…) ter nov skupni dogodek v regiji – Festival štajerskih okusov in doživetij.

Zapisala: Milena Grabušnik