Spominki

Polne vreče zgodb - bags of stories

Avtorica: Nataša Kramberger, Jurovski dolpolne vrece zgodb

Aprila 2009 je Nataša Kramberger v Jurovskem Dolu v okviru Zelene centrale prvič javno predstavila svoj projekt Polne vreče zgodb (Bags of stories). Gre za vreče, torbe in torbice, sešite iz rabljenega blaga, ki so ga pred tem uporabljali v Slovenskih goricah. Obledele zavese, obrabljeni prti, stare srajce in zguljena posteljnina so postali vreče za nakupovanje, torbe za v kino, torbice za v opero in celo posebna vreča za knjige s še bolj posebno knjižno kazalko gumboglavko. Posebnost vreč je, da vsaka nosi svojo zgodbo, zgodbo, ki pove, kaj je bilo nekoč blago, iz katerega je vreča sešita. Vse zgodbe napiše Nataša Kramberger (kot pisateljica ulična umetnica, pisateljica čuvajka ustnega izročila in kulturne dediščine, pisateljica ekologinja, pisateljica družbena aktivistka), gre pa za poseben eksperiment, v projektu namreč vreče šivajo mlade ženske, največkrat mamice z majhnimi otroki, s slovenskega podeželja, ki v tradicionalnem podeželskem okolju težko najdejo ustvarjalno službo, predvsem pa jim projekt omogoča prijazno usklajevanje dela in skrbi za otroke. Projekt je bil v dveh letih, odkar je nastal, predstavljen na mnogih literarnih festivalih v Sloveniji (Festival Sanje, Festival ljubezni – KIBLA, Slovenski dnevi knjige), pa tudi na knjižnem sejmu v Frankfurtu leta 2009, na razstavi Modepalast Wien leta 2010, na italijanskem literarnem festivalu Bus.

 

Spomin na Slovenske Gorice 

Avtorica: Nika Arnuš, Sveta Trojicaspomin na slovenske gorice

Spomin na Slovenske gorice je nastal kot odgovor na vprašanje, kaj je tisto, kar radi odnesemo s popotovanj, z druženj, izletov. To so utrinki naših doživetij. Kaj nam ohranja spomine na neki prostor, čas, na ljudi in druga živa bitja ter nas hkrati vrača nazaj tja? Kakšen bi lahko bil izdelek, spominek, ki ne bi imel samo funkcije lovljenja prahu, ampak bi z uporabnikom vzpostavljal odnos, mu odkrival značilnosti in vsebine osrednjih Slovenskih goric ter ga vabil k odkrivanju različnih možnosti, ki se ponujajo znotraj slovenskogoriškega prostora? Spomin na Slovenske gorice je namizna igra spomin. Embalažna škatlica vsebuje igralne ploščice, na katerih so upodobljene nekatere naravne značilnosti, kulturne znamenitosti in rekreacijske možnosti, etnološka dediščina ter tudi nekaj kulinarike osrednjih Slovenskih goric. V brošuri najdemo osnovne informacije in opise narisanih podob, tako da nam lahko služi tudi kot vodnik po krajih. Je spominek za igro in širjenje obzorja, kako pomembno je ohranjati enkratno naravno dediščino za radost nas samih, bodočih rodov in vseh obiskovalcev, ki si jo bodo želeli deliti z nami. Izdelek je iz naravnih materialov.


Poletne s predpasnikom in z ruto

Avtor: Zmago Kokol, Lenartpoletne spredpasnikom in ruto

Spominek predstavlja del življenja viničarja, živečega med obema  vojnama prejšnjega stoletja. Ta je od bogatega kmeta (gospodarja,  veleposestnika) najel viničarijo (cimpračo − manjšo hiško iz lesa, ometano z blatom) in mu v zameno zanjo obdeloval vinograd.  Za preživljanje svoje številne družine je moral vzeti v najem še gospodarjevo zemljo in jo seveda odslužiti. Za vsak taberh (delovni  dan viničarja) mu je zvečer, po končanem delu, gospodar dal poletno, majhno tanko kovinsko ploščico z luknjico v kotu. Posamezni viničar je  imel v poletne vtolčene inicialke gospodarja in številko. Vrednost dveh poleten je bila brazda zemlje na najeti njivi. Predpasnik je (bil) del vsakdanjega oblačila. Trpežno modro obarvano  platno je narejeno v enem kosu, ki se veže spredaj, pri čemer zgornji del  (prisl) služi kot žep. Ruta je varovala viničarko pred dežjem in soncem.