Natisni

Učne kmetije

Katalog PO ZNANJE NA PODEŽELJE

Kmetije ter mojstri domačih obrti in tradicionalnih znanj Slovenskih goric

Predstavitev Ucece kmetije


UVODNIK - Odkrivajmo znanja podeželja

"Počasi umira, kdor opusti načrt še preden ga poskusi izvesti,
kdor ne sprašuje o tistem, česar ne ve,
kdor ne odgovori, ko je vprašan o tistem, kar ve."

                                                         (Pablo Neruda)

Na območju LAS Ovtar Slovenskih goric velikokrat v praksi, na terenu še srečamo stara znanja in obrti, ki jih z modrostjo, bogatimi izkušnjami in življenjsko skromnostjo ohranjajo Slovenjegoričani. To je bogastvo, ki ga še v tem trenutku imamo, zato ga poiščimo, ohranimo in nadgrajujmo.

Orodja, znanje in jezik, ki ga domači mojstri pri delu uporabljajo, zaokrožujejo neprecenljivo dediščino Slovenskih goric. Z veliko truda, vztrajnosti, veselja in ljubezni so roke naših ljudi tiste, ki dajejo največji prispevek domači tradicionalni obrti. Zato smo še posebej veseli vseh, ki so se pripravljeni predstaviti in prenesti dragocena, že skoraj pozabljena znanja in postopke izdelave različnih izdelkov domače obrti.

V današnjem času kljub več desetletnemu upadanju domačih znanj in obrti opažamo, da se število ljudi, ki jih mika utrip podeželja, pridobivanje skorajda pozabljenih znanj, povečuje. Ljudje s podeželja, kmetje tako dobivajo priložnost, da znanja, ki so jih pridobili od prejšnjih generacij, prenesejo, jim vrnejo veljavo in jih ne pustijo zaiti v pozabo. Še posebej dovzetni, veseli ter nekoč tudi hvaležni nam bodo naši najmlajši. Otroci bodo ob strokovnem vodenju na kmetiji imeli priložnost doživeti in osvojiti znanja ter ročne spretnosti.

V prenosu znanja pa vidimo tudi implementacijo in priložnosti nadgradnje domače obrti v podjetništvo, ki je lahko bogat vir idej in znanja pri umeščanju sodobnega oblikovanja ter ustvarjanja v prostoru.

Delavnice so namenjene vsem starostnim skupinam, še posebej priporočamo obisk delavnic in oglede družinam z otroki in organiziranim obiskom osnovnih šol. Prepričani smo, da se boste v kateri od obrti ali znanj našli, slišali pozabljene zgodbe ter začutili utrip podeželja in kmetije, ob tem doživeli čar medgeneracijskega sodelovanja, domače mojstre pa večkrat obiskali.

dr. Milojka Fekonja

SKLOPI KATALOGA Z ZEMLJEVIDOM

Ponudniki, kontakti in zemljevid

Pletarstvo

Ročna dela

Lan: od zrna do platna

Volna: od ovce do nogavice

Vrvarstvo

Kovaštvo

Čevljarstvo

Zeliščarstvo

Čebelarstvo

Tradicionalna peka 1. del

Tradicionalna peka 2.del

Društva - zakladnica znanja

FaLang translation system by Faboba