Naziv operacije: MANJ JE VEČ
Sofinanciranje: EKSRP
Naziv aktivnosti: Podpora in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine (ukrep 19.3)
Povzetek:
Operacija ˝Manj je več˝ naslavlja več nivojev skrbi za okolje, varovanja okolja, zmanjševanja in ponovne rabe plastičnih odpadkov, prilagoditve kmetijstva podnebnim spremembam, zagotavljanje trajnostne proizvodnje hrane, prehranske varnosti, trajnostne predelave hrane in trajnostne porabe hrane, zmanjšanje količine zavržene hrane. Naslov operacije ˝Manj je več˝ je pomenljiv in ima več podnaslovov, pomeni manj plastičnih odpadkov, več kompostnikov za gospodinjstva, manj odpadne hrane, večja kakovost hrane, manj obdelave tal s težkimi stroji, več vezave CO2 iz zraka v tla, manj toplogrednih plinov, večja kakovost življenja. Predvideva tako neposredne vplive na zmanjšanje odpadkov, njihovo reciklažo, zmanjšanje odpadne hrane in ostankov hrane, izboljšanje strukture tal, in prenos znanja na območju partnerstva, ter aktivnega vključevanja ranljivih skupin.
V operacijo je vključenih 5 slovenskih LAS-ov (LAS Bogastvo podeželja, LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LAS S CILjem, LAS Obsotelje in Kozjansko, LAS Ovtar Slovenskih goric) in en tuj LAS iz Irske.
Partnerji iz LAS Ovtar Slovenskih goric: RASG, d.o.o., ŽIPO, d.o.o., Zadruga DOBRINA, z.o.o., so. p. in Renato Kocbek.
Cilji:
- Ozavestiti prebivalstvo o načinih uporabe ostankov hrane in zmanjšanju količin odpadne hrane.
- Ozavestiti prebivalstvo o možnostih, prilagoditve lastne pridelave podnebnim spremembam,
- Prenos primerov dobrih praks z implementacijo znanja.
- Mlade naučiti o pomenu prehranske samooskrbe in pripravljanju zdravih obrokov iz lokalnih sestavin, ter o pomembnosti ločevanja odpadkov in kompostiranja nastalih bioloških odpadkov.
- Preprečiti neustrezno zbiranje odpadnega olja, kot nevarnega odpadka, s primerno infrastrukturo.
- Ozavestiti prebivalstvo o pomembnosti kratkih dobavnih verig in uživanju ekološke hrane
- Za potrebe kratkih verig uporabiti povratno embalažo - za zmanjšanje vplivov na okolje, trajnostni vidik (ogljični, okoljski odtis).
- Uspešno vodena in zaključena operacija.
Prispevek k doseganju ciljev SLR:
C1: Varovati okolje, ohranitev naravnih vrednot in kulturne dediščine.
D1: Krepitev integralnih rešitev soc. in medgenerac. vključenosti ter varovanje zdravja.
A2: Inovativni pristop, novi produkti in storitve na območju LAS.
Glavne aktivnosti za doseganje ciljev:
- Izvedba delavnic priprava hrane iz ostankov hrane
- Priprava receptur ter knjižice receptov
- Izvedenih 5 delavnic prilagoditev kmetijske tehnologije dvigu deleža humusa v tleh
- Nakup avtomatskega vzorčevalnika tal
- Ogled primerov dobrih praks na Irsko (8 oseb/LAS)
- Nakup lesenih zabojev in zabojev iz reciklirane plastike za namen kratkih dobavnih verig
- Promocijske aktivnosti
- Koordinacija projekta in delo na projektu (delavnice, študijska tura,…)
- Nakup kmetijske mehanizacije (česalo) za ekološko obdelavo tal
- Promocija operacije
- Vodenje in koordinacija
Pričakovani rezultati:
- vzpostavitev novih oblik formalnega in neformalnega mreženja in širitev obstoječe mreže kmetovalcev vključenih v sistem certificiranja humusa
- izvedena analiza stanja odpadne hrane
- smernice za kmetovalce za proizvodnjo humusa,
- knjižica receptov iz ostankov hrane
- delavnice na temo odpadne hrane – priprava hrane iz ostankov hrane
- nakup avtomatskega vzorčevalnika tal
- nabava kmetijske mehanizacije za povečanje deleža humusa v tleh
- nakup lesenih zabojev in zabojev iz reciklirane plastike za namen kratkih dobavnih verig
Program razvoja podeželja:
https://www.program-podezelja.si/sl/
Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja:
https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020_sl
ZELENO PODJETNIŠTVO V SLOVENSKIH GORICAH - ZELENI BIZNIS (ukrep LEADER 19.2)
Udeleženci izobraževanja pridobijo znanja za samostojno uporabo informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, komunicirajo v nemškem jeziku, osvojijo veščine poslovnega bontona in javnega nastopanja. Znajo izbrati ustrezno pravno organizacijsko obliko za svojo dejavnosti, upoštevajo načela zelenega delovnega mesta in zdravega življenjskega sloga.
Program je sestavljen iz 6 modulov:
- Računalniško opismenjevanje;
- Poslovna komunikacija v nemškem jeziku;
- Komunikacija in bonton, retorika in javno nastopanje;
- Organizacijski vidik poslovanja;
- Zelena pisarna;
- Promocija zdravja na delovnem mestu.
Posamični moduli obsegajo različno število pedagoških ur, program skupaj traja 122 ur.
POGOJI ZA VKLJUČITEV: v program se lahko vključijo prebivalci LAS Ovtar Slovenskih goric na območjih občin Benedikt, Cerkvenjak, Duplek, Lenart, Pesnica, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah in Šentilj.
Udeležba je možna na posamezni modul ali v kompletu in je za udeležence brezplačna.
OSTALE INFORMACIJE:
Akronim operacije: ZELENI BIZNIS
Celotna vrednost operacije: 41.182,47 EUR
Pričakovan znesek sofinanciranja: 29.813,87 EUR
Nosilec operacije: Razvojna agencija Slovenske gorice, d.o.o.
Partner: Društvo za razvoj podeželja Ovtar Slovenskih goric.
Opis operacije:
Z izvedbo operacije se rešujejo potrebe po vseživljenjskem učenju, večgeneracijskega in medgeneracijskega sodelovanja, prenosa znanja na mlajše generacije ter spodbujanje vključevanja mladih, žensk ter drugih ranljivih skupin v podporno okolje za boljše življenje.
Cilji operacije:
- Medgeneracijska vključenost v socialno podjetništvo,
- Razvoj in nadgradnja samostojne uporabe informacijske-komunikacijske tehnologije,
- Spodbujanje podjetniške miselnosti ter ozaveščati o pomenu varovanja okolja in ohranjanje narave.
Glavne aktivnosti:
Modul I Računalniško opismenjevanje
Modul II Poslovna komunikacija v nemškem jeziku
Modul III Komunikacija in bonton; retorika in javno nastopanje
Modul IV Organizacijski vidik poslovanja
Modul V Zelena pisarna
Modul VI Promocija zdravja na delovnem mestu
Pričakovani učinki operacije:
Udeleženci samostojno uporabljajo informacijsko-komunikacijsko tehnologijo pri svojem delu, komunicirajo v nemškem jeziku, osvojijo veščine poslovnega bontona ter javnega nastopanja. Znajo izbrati ustrezno pravno organizacijsko obliko dejavnosti ter jo registrirati kot svojo samostojno dejavnost, kar omogoča reševanje problema brezposelnosti. Pri svojem delu upoštevajo načela zelenega delovnega mesta in vidike zdravega življenjskega sloga.
Kazalniki: 1 ohranitev delovnega mesta, 6 izobraževalnih modulov (2 inovativna modula), število udeležencev izobraževanja v posameznem modulu (12 udeležencev/modul), 1 izvedena strokovna ekskurzija na terenu.
Operacija se izvaja v 1 fazi, traja 19 mesecev
Primarni cilj operacije: Razvoj osnovnih storitev, podpora aktivnostim za razvoj tržnih in turističnih dejavnosti (prosti čas, razvoj kulturnih dejavnosti, tehniška dediščina, spodbujanje aktivnega življenjskega sloga).
Program razvoja podeželja:
https://www.program-podezelja.si/sl/
Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja:
https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020_sl
CENTER LOKALNE PONUDBE - Ukrep LEADER (19.2)
Akronim operacije: CLP
Celotna vrednost operacije: 72.311,50 EUR
Pričakovan znesek sofinanciranja: 39.997,64 EUR
Nosilec operacije: VDC POLŽ Maribor, Enota Lenart.
Partnerja: Razvojna agencija Slovenske gorice, d.o.o. in Društvo za razvoj podeželja Ovtar Slovenskih goric.
Opis operacije:
Z operacijo se na atraktivni lokaciji ožjega centra mesta Lenart zažene Center lokalne ponudbe, z lokalno ponudbo Slovenskih goric namenjeno široki potrošnji na območju LAS Ovtar Slovenskih goric in širše, tudi obiskovalcem tega območja.
V ta namen se v okolju omogoči tudi novo delovno mesto. V centru se bodo usposabljali in vključevali tudi uporabniki iz VDC-ja . V prvi fazi potekajo priprave in aktivnosti vseh partnerjev vse do otvoritve centra, ki bo predvidoma v mesecu juniju. V drugi fazi pa otvoritev in delovanje centra.
V okviru projekta bomo:
- usposobili zaposlene in uporabnike za sodelovanje pri izvajanju informativno turistične ponudbe Slovenskih goric,
- izdelali 2 različna turistična prospekta v lahko berljivi obliki (v skladu z Evropskimi pravili za pripravo informacij v lahko berljivi in razumljivi obliki) ter informacijski plakat za promocijo Slovenskih goric in aktivnosti, ki se bodo v okviru operacije organizirale in izvajale,
- izpeljali dve delavnici na temo promocije ekoloških živil in 6 delavnic s prikazom tradicionalnih znanj domačih obrti,
- razširili ponudbo in prodajo lokalnih izdelkov ter razširili turistično informativno ponudbo,
- razvili več novih izdelkov VDC POLŽ Maribor za promocijo Slovenskih goric.
Operacija se izvaja v dveh fazah, skupaj traja 24 mesecev.
Primarni cilj operacije: Ustvariti trajnostna delovna mesta z aktiviranjem lokalnih potencialov.
Pričakovani rezultati: Ustvarjena nova delovna mesta in zaposlitve.
Program razvoja podeželja:
https://www.program-podezelja.si/sl/
Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja:
https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020_sl