Natisni

V Halozah je potekal 5. slovenski podeželski parlament

Udeleženci delavnice o lokalnem razvoju podeželskih območij (pristop LEADER/CLLD)
Foto: M. G.

Na zaključku prvega dne SPP je potekala slovesna razglasitev najuspešnejšega podeželskega območja 2019, ki bo tudi slovenski predstavnik za Evropsko nagrado za razvoj podeželja 2020 ter inovativnega novega pristopnika za leto 2018 (v okviru projekta NEWBIE). Priznanja je podelila ministrica dr. Aleksandra Pivec; naslov najuspešnejša podeželska skupnost Slovenije 2019 je prejela Občina Brda, naslov najbolj inovativni novi pristopnik v letu 2018 biodinamična kmetija Zlate Misli družine Turinek, ki prihaja iz območja LAS Ovtar Slovenskih goric.

5 SPP slovesnost 8 10 2019 17
Družina Turinek iz Jarenine prejela naslov najbolj inovativni novi pristopnik v letu 2018
Foto: Kristjan Gajšek


Na sredinem plenarnem zasedanju, ki je potekalo v Majšperku, so na treh panelih predstavili zaključke devetih delavnic. Udeležence plenarne razprave so uvodoma pozdravili ministrica dr. Pivec, predsednik državnega zbora mag. Dejan Židan, direktorica za razvoj podeželja na Evropski komisiji Silvia Michelini in sopredsednik Evropskega podeželskega parlamenta in član Društva za razvoj slovenskega podeželja Goran Šoster.
Na letošnjem SPP je več kot 360 udeležencev iz 14 evropskih držav razpravljalo o izzivih slovenskega podeželja, skupni kmetijski politiki po letu 2020 in pripravi strateškega načrta za novo programsko obdobje.

5 SPP zadnji dan 9 10 2019 35

Panelna razprava z ministrico dr. Aleksandro Pivec
Foto: Kristjan Gajšek


Ob koncu zasedanja se je Goran Šoster zahvalil vsem udeležencem za dragocen prispevek in poudaril, da je podeželski parlament odličen primer sodelovanja, ministrica Pivec pa je pohvalila veliko število mladih udeležencev in se jim zahvalila za konstruktiven pristop. Zagotovila je, da bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zaključke delavnic in plenarne razprave uporabilo pri pripravi strateškega načrta Skupne kmetijske politike 2021-2027.

5 SPP zadnji dan 9 10 2019 24

Na dogodku je sodelovalo okoli 360 udeležencev

Foto: Kristjan Gajšek

 

Po izjavi za javnost povzela Milena Grabušnik

FaLang translation system by Faboba