Natisni

4. Evropski podeželski parlament 2019 (European Rural Parliament - ERP)

by Razvojna agencija
Ogledov: 386

Letošnjega Evropskega podeželskega parlamenta, ki je potekal od 6. do 9. novembra 2019 v španskem mestu Candás občine Carreño, v regiji Cabo Peñas, se je udeležila tudi slovenska petčlanska delegacija Društva za razvoj slovenskega podeželja (DRSP). V njej je bil tudi predsednik Društva Ovtar Slovenskih goric in član UO LAS Ovtar Slovenskih goric, Andrej Kocbek. Udeležba na srečanju je bila izjemna, saj se ga je udeležilo 400 predstavnikov iz 41 držav. 

ERP foto

Pod okriljem ERP 2019 je bilo izvedeno tudi srečanje drugega Evropskega podeželskega parlamenta mladih. Udeležilo se ga je 70 mladih iz 16 držav. 

Gostitelj ERP 2019 je bilo READER, mreža asturijskega razvoja podeželja in njihovi partnerji v sodelovanju s partnerjem ERP REDR, špansko mrežo za razvoj podeželja.

ERP (https://europeanruralparliament.com) je partnerska pobuda treh evropskih mrež: Evropske zveze podeželskih skupnosti ERCA; PREPARE partnerstva za podeželsko Evropo; Evropskega LEADER združenja za razvoj podeželja ELARD. Pobuda vključuje nacionalne partnerje v 40 državah in 5 evropskih omrežij, organizacij civilne družbe, ki delujejo na podpori svojih podeželskih območij.

Evropski parlament za podeželje ERP je dolgoročna kampanja za izražanje glasu podeželskih prebivalcev v Evropi v partnerstvu s civilno družbo in vladami, s ciljem spodbujati samopomoč in ukrepe za podeželje. Kampanja doseže vrhunec vsaki dve leti z zbiranjem podeželskih prebivalcev iz vseh delov širše Evrope. Med srečanji sodelujemo po vsej Evropi, da bi prepoznali in poročali o ključnih vprašanjih na podeželju ter izvajali priporočila dvoletnega zbiranja. ERP se je začel s prvim druženjem v Bruslju, Belgija (2013), drugo srečanje je bilo v Schardingu, Avstija (2015), tretje v Venhorstu, Nizozemska (2017).

ERP 2019 se je odvijal tako na spoznavanju podeželja preko sedmih celodnevnih ogledov primerov dobrih praks. Izvedenih je bilo tudi deset tematskih delavnic in dve plenarni zasedanji. Zaključki dvoletnega spremljanja razvoja evropskega podeželja in razprav v času zasedanja parlamenta so vključeni v Candas deklaracijo, katere podpisniki so predstavniki READER, ERCA-ERP, PREPARE in ELARD (povezava: https://europeanruralparliament.com/index.php/gatherings/erp-2019

Tekst in foto: Andrej Kocbek

IMG 7247

IMG 7193

IMG 7276

 

FaLang translation system by Faboba